Prezentacija školskog projekta „Mirko Novak – svećenik i skladatelj“

Na kraju nastavne godine učenici Osnovne škole Kneginec Gornji završili su i javno prezentirali školski projekt „Mirko Novak – svećenik i skladatelj“. Uz koordinaciju prof. Josipa Levatića, učitelja glazbene kulture te u skladu s projektnim zadacima, provodili su projektne aktivnosti koje su na koncu rezimirali uspješnom jednosatnom prezentacijom. U projekt je bilo uključeno 45 učenika nižih i viših razreda. Ideja za projekt nastala je u okviru nastavnog predmeta glazbena kultura, a sama je realizacija krenula na početku nastavne godine 2022/2023. Prezentaciju su pratili učenici i učitelji te vlč. Ivica Puškadija, župnik Župe sv. Marije Magdalene i voditeljica Župnog zbora, Antonija Bobek, učiteljica u mirovini.

Vlč. Mirko Novak rodio se u Varaždinu 1879. godine. Završetkom pučke škole odlučio se za zvanje svećenika te nastavio školovanje u zagrebačkom sjemeništu. Zaredio se 1902. godine u zagrebačkoj katedrali. Uz bogat i predan duhovni rad, kao svestran svećenik, posebno se isticao kao glazbenik, zborovođa i skladatelj te na prijedlog rektora Bogoslovije biva 1902. godine upućen na studij glazbe u Regensburg. Završetkom studija vratio se u Zagreb i postao kapelanom u Župi sv. Marka Evanđeliste na Gornjem Gradu gdje je nastavio svoje bogato duhovno i glazbeno djelovanje. Svjestan nužnosti reforme glazbenog života Crkve, 1906. godine pokreće List za pučku crkvenu glasbu i pjevanje „Sveta Cecilija“ te postaje njegov urednik. Časopis se održao sve do danas te je omiljena i nezaobilazna literatura ne samo ljubitelja duhovne glazbe već i glazbenih pedagoga i studenata. Od 1914. godine bio je župnik Župe sv. Marije Magdalene u Knegincu gdje je iznenada umro 1928. godine.

Sveta Cecilija“ – časopis za sakralnu glazbu, bila je osnovni izvor projektnih zadataka za naše učenike – nositelje projekta. Marljivo istražujući i crpeći mnoge detalje glazbenoga i duhovnog rada vlč. Novaka, učenici su doprinijeli revitalizaciji dijela Novakova glazbenog opusa. Zahvaljujući Pjevačkom zboru i Tamburaškom sastavu OŠ Kneginec Gornji kao i učenicima instrumentalistima (klarinet, flauta, violina, tambure), transkribirane su i izvedene neke od poznatih i manje poznatih Novakovih skladbi s intencijom da (p)ostanu dio i kurikuluma nastavnog predmeta Glazbena kultura u našoj školi.

Prezentacija školskog projekta „Mirko Novak – svećenik i skladatelj“
Scroll to top