Živa Crkva naše župe Kneginca svečano proslavila najveće tajne naše vjere

Sveto Vazmeno trodnevlje od davnina označava kraj korizme i vodi prema vrhuncu Velikog tjedna- svetkovini Isusovog uskrsnuća.

Započelo je na Veliki četvrtak misom večere Gospodnje u 19 sati. U spomen na Isusovu posljednju večeru toga dana slavi se ustanovljenje sakramenata euharistije i svetog reda, a posebno je bio dojmljiv obred pranja nogu dvanaestorici župljana koji predstavljaju dvanaest Isusovih apostola. Isusova poruka služenja drugima i zapovijed ljubavi tako je postala očita i konkretna. Tijekom misnog slavlja crkvena zvona su ugašena do noći Velike subote, a svo pjevanje izvodi se a capella (bez pratnje glazbala). Nakon svete mise Presveto tijelo Kristovo u pokaznici preneseno je u župnu crkvu gdje je odmah započela Getsemanska ura klanjanja. Ona nas podsjeća na trenutke Isusove agonije u Getsemanskom vrtu na Maslinskoj gori, krvavi znoj kojim se znojio, molitvu u samoći dok apostoli spavaju i naposlijetku dolazak Jude s vojnicima koji Isusa uhićuju i odvode u dom Velikog svećenika. Klanjanje se nastavilo cijele noći do šest sati ujutro, a župljani su imali priliku probdjeti barem sat vremena s Isusom u tišini i osobnoj molitvi.

Obredi Velikog petka, tog najtužnijeg dana za Isusove učenike, započeli su u 17 sati.  Toga dana ne slavi se sveta misa već se vjernici kroz post i nemrs te obrede u crkvi: službu riječi, klanjanje križu i pričest sjedinjuju s Kristovom mukom koju je trpio i podnio za sav svijet. Obredi započinju dojmljivim činom prostracije svećenika u tišini pred ogoljenim oltarom koji predstavlja Krista koji je cijelog sebe predao za nas. Čitanje Muke po svetom Ivanu koji je bio svjedok svih događaja Velikog petka uvodi nas još dublje u otajstvo Kristove žrtve, a tijekom klanjanja križu kojemu pristupaju svi vjernici pjeva se pobožni napjev ‘Puče moj’.  Nakon pričesti i završetka svih obreda vjernici su se razišli u potpunoj tišini koja nas uvodi u ozračje sljedećeg dana Vazmenog trodnevlja.

Tijekom Velike subote koja je tradicionalno dan tišine i molitve vjernici posjećuju Kristov grob u crkvi. Tijekom poslijepodneva grob čuvaju vatrogasci kao podsjetnik na rimske vojnike koji su isto tako imali zadatak čuvati Kristov grob. Toga dana mnogi vjernici posjećuju grobove svojih pokojnika i mole za spasenje njihovih duša. U 20 sati započelo je Vazmeno bdjenje svečanim blagoslovom ognja i paljenjem Uskrsne svijeće koja predstavlja uskrslog Krista i unosi se u mračnu crkvu kako bi simbolizirala svjetlo koje raspršuje svaku tminu u čovjeku. Isusovo svjetlo dijeli se svakom vjerniku simboličnim činom paljenja vlastitih svijeća plamenom Uskrsne svijeće. Nakon što je župnik otpjevao Hvalospjev Uskrsnoj svijeći, slijedila je dojmljiva služba riječi u mraku, a nakon nje tijekom pjevanja ‘Slave’ zazvonila su crkvena zvona i zaorila se ‘Aleluja’ kao potvrda da je ta noć najsvetija od svih noći u godini jer u njoj u tom trenu slavimo Isusovo uskrsnuće. Krsna služba i obnova krsnih obećanja potaknula je vjernike da još jednom upale svoje svijeće Kristovim plamenom što nas podsjeća na vlastito krštenje. Tada je slijedila svečana euharistijska služba. Sveta misa završila je pjevanjem uskrsnog himna ‘Kraljice neba’, a župnik je, nakon blagoslova jela, svim vjernicima čestitao sretan Uskrs!

Svetkovina Uskrsa proslavljena je na tri svete mise svečanom liturgijom u kojoj nas evanđelje podsjeća na Uskrsno jutro i našu župnu zaštitnicu sv. Mariju Magdalenu koja je prvi svjedok Isusovog uskrsnuća. Župnik je tijekom propovijedi podsjetio da nema Uskrsa bez muke i križa Velikog petka, da je sestrica smrt dio našeg života od koje ne možemo pobjeći, ali da je uz Krista sve moguće pobijediti  što se najbolje vidi na primjeru života naše župne zaštitnice koja je od velike grešnice postala navjestiteljica Radosne vijesti. Tijekom svetih misa župnik je blagoslovio hranu kako bi vjernici mogli prenijeti radost Uskrsa u svoje obitelji i blagovati je za obiteljskim stolom. Na kraju mise, još jednom je svima čestitao Uskrs i zahvalio svećeniku Ivici Bogdanoviću  i  svim župljanima koji su se uključili u pripremu slavlja Velikog tjedna: čitačima, pjevačima, orguljašicama, komentatorima, ministrantima, zvonaru, vatrogascima, pastoralnom i ekonomskom vijeću i svim suradnicima. Poruka Uskrsa i svjedočanstvo svete Marije Magdalene živo odjekuje i u sljedećim danima kad se slavlje Uskrsa nastavlja tijekom osam dana Uskrsne osmine.

Živa Crkva naše župe Kneginca svečano proslavila najveće tajne naše vjere
Scroll to top