Župa Kneginec pohodila župu Mače u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Nakon završnog Zavjetnog hodočašća grada Varaždina i naša župa tradicionalno hodočasti u Nacionalno svetište Majke Božje Bističke u Mariju Bistricu. Ove godine 130 župljana što autobusima što osobnim vozilima, i dan prije sedamdesetak pjašaka došli su se poklonili „Crnoj Gospi“ i moliti zagovor i zaštitu. Posebni su trenuci za svakog pojedinog Marijinog hodočasnika. Sa oproštajnom procesijom sa pjesmom:“ Zbogom, zbogom Marijo“suzom u oku  krenuli smo prema svojim kućama.

p.s. Zajednička fotografija ministranata koji su posluživali kod oltara i župnika prije svete mise na Mariji Bistrici

Župnik nas je ugodno iznenadio te smo pohodili  prvu crkvu posvećenu sv. Ivanu Pavlu II „Bistričkom hodočasniku“  u mjestu Poznanovcu, a filijali župe Mače. Domaćin je bio vlč. Marko Toplak, župnikov  zemljak i prijatelj.

Vlč. Marko dočekao nas je raširenih ruku  za zvonjenjem zvona i pjesmom Krist stade jednom na žalu. U kratkom predstavljaju spomenuo je župnik povijesne činjenice, početak gradnje i njegovo dolazak i dovršetak  prekrasne crkve koja je veoma akustična i liturgijski ljepo uređena. Božjim čudom po zagovoru sv. Ivana Pavla II  skoro će crkva dobiti nove orgulje, a koji je graditelj mons. Juraj Jerneić ravnatelj Doma za umirovljene svećenike u Zagrebu. Ovaj posjet ovjekovječili smo zajedničkom fotografijom ispred oltara, u kratkoj molitvi preporuči smo se sv. Ivanu Pavlu II, da nas zagovara.

Potom smo krenuli u župnu crkvu  Unesenja Bl. Djevice Marije u Maču, prekrasnom biseru baroknog stila, župnik nas je upoznao sa bogatom poviješću crkve i  živom zajednicom vjernika, i aktivnosti kojih ne nedostaje. Župnik je spomenuo jedan tragičan događaj koji će se obilježiti ove godine spomen pločom na hrabre kršćanske vjernice-mučenice Slavu Višnjić, Jagicu Kovačić i Jelku Benčić koje su vlastitim životom spasile život župnika vlč. Ivana Demšića uoći slavlja sakramenta sv. Potvrde 26. kolovoza 1947.u župnoj kući u Maču. Nakon zajedničke molitve, sa marijanskim pjesmama pošli smo u ophod oko gl. oltara Majke Božje na nebu Uznesene preporučajući se Najvjernijoj odvjetnici Hrvata.  Susret je zaključen u ljepom druženju uz čašicu vina i specijalitetu zagorskim štruklima koje su pripremile vrijedne i zauzete župljanke i župljani od srca Vam hvala, dogovoren je idući susret u našoj župi Kneginec-dobro nam došli.

Župa Kneginec pohodila župu Mače u Zagrebačkoj nadbiskupiji
Scroll to top