Stepinčevo 2024. u Knegincu

Na 64. obljetnicu smrti bl. Alojzija Stepinca, u subotu, 10.2.2024., župa sv. Marije Magdalene u Knegincu obilježila je blagdan Blaženika svečanim misnim slavljem u dvorani pastoralnog centra koji nosi ime blaženika i mučenika Alojzija Stepinca. Od prošle godine dvorana, koja je mjesto okupljanja vjernika nedjeljom i blagdanima na Euharistiju kao i za druge pobožnosti, bogatija je za oltar posvećen blaženom Alojziju Stepincu.

Za ovaj dan naša župa, drugu godinu zaredom, pripremala se trodnevnom duhovnom pripravom. Misna slavlja i predviđene pobožnosti za trodnevnicu kao i svečano euharistijsko slavlje na sam blagdan predvodio je župnik, velečasni Ivica Puškadija.

Prvoga dana trodnevnice, u srijedu, na samom početku misnoga slavlja, župnik nas je pozvao na razmišljanje o blaženom Alojziju Stepincu kao čovjeku žive vjere. U propovijedi je župnik dodatno oslikao blaženika koji je posjedovao krepost vjere u herojskom smislu naglasivši kako je vjera za blaženoga Alojzija bila poput korijena stabla. Na kraju propovijedi, po primjeru blaženoga Alojzija, župnik nas je pozvao i potaknuo da se molimo Gospodinu za krepost vjere da mognemo živjeti iz vjere i da budemo spremni sve žrtvovati za vjeru.

Drugoga dana trodnevnice, u četvrtak, župnik je pred nas stavio blaženoga Alojzija Stepinca, čovjeka stamene nade, naglasivši kako je blaženik posjedovao u punini ovu bogoslovnu krepost nade koji je u svoj biskupski grb, kao misao vodilju svoga biskupovanja, stavio riječi psalmiste: In te, Domine speravi! – „U te se, Gospodine uzdam.“ Pozvani smo, kako je naglasio župnik, čuvati se od malodušja te sačuvati, na što nas svojim riječima i sam blaženik poziva, vedri optimizam.

Treći dan priprave započeli smo tzv. Stepinčevim križnim putem. Bila je to prigoda razmišljati o križnom putu našeg Spasitelja Isusa Krista i križnom putu nama dragog blaženika. Glavne misli propovijedi trećega dana trodnevnice bile su o blaženom Alojziju Stepincu kao apostolu kršćanske ljubavi. Bogoslovnu krepost ljubavi posjedovao je blaženik, kako je naglasio velečasni Puškadija, u herojskom stupnju. Bio je čovjek žive vjere koja je ljubavlju djelotvorna. U propovijedi je župnik ovoga trećega dana priprave naglasio kako je blaženi Alojzije ljubav prema Bogu posvjedočio ljubavlju prema bližnjemu osobito u vihoru drugoga svjetskoga rata spašavajući tisuće ljudi od gladi, siromaštva ili pak sigurne smrti.

Svaki dan trodnevnice završavali smo molitvom litanija blaženom Alojziju Stepincu i molitvom za proglašenje blaženoga Alojzija svetim pred moćima blaženika (komadić reverende blaženika) koje su bile izložene na oltaru.

Na sam dan Stepinčeva, u subotu, zvona naše crkve, u 14 sati i 15 minuta, pridružila su se svojom zvonjavom označiti, kako je to bilo u čitavoj Domovini, čas kada je blaženi Alojzije prije 64. godine svetom smrću preminuo u Krašiću. Sveta misa je u 18 sati započela svečanim ulaskom i unosom moći blaženika u bogoslužni prostor. U propovijedi župnik nas je potaknuo na promišljanje o patničkim danima blaženog Alojzija kroz sramotan i nepravedan proces protiv njega, danima provedenim u zatvoru, a nakon toga u kućnom pritvoru u Krašiću do zadnjih dana njegova ovozemaljskog života istaknuvši kako smo pozvani nasljedovati blaženoga Alojzija Stepinca da umijemo i neprijatelje ljubiti i moliti za svoje progonitelje. Misno slavlje završili smo molitvom litanija blaženog Alojzija Stepinca kao i molitvom za proglašenje Blaženika svetim.

Stepinčevo 2024. u Knegincu
Scroll to top